Artiklar om Tulka by
Olle Anderstam, frilansjournalist och permanentboende i Tulka by har för Uppsala Nya Tidning (UNT) under åren 1992-1995 skrivit en rad artiklar på olika tema, alla med anknytning till Tulka by. Nedan hittar du länkar till dessa artiklar. Klicka på respektive rubrik nedan.
Göran Eriksson - den siste bonden i Tulka
Henry Friberg - vinodlaren i Tulka
"Ägg Svensson" i Tulka
"Målar Martin" i Tulka
I Tulka by låg Sveriges första barnkoloni! År 1884 hyrde en av Stockholms lärarinnor, Agnes Lagerstedt, en gård i Tulka by för att kunna bedriva lägerverksamhet sommartid. Gårdens nuvarande ägare är familjen Bergström och på huvudbyggnadens vind, syns ännu spåren efter barnkoloniverksamheten. Premiärsommaren 1884 kom 18 skolbarn till Tulka by efter att ha åkt lastångare från Stockholm. Grethel Hjuberger skrev artikeln i Norrtelje Tidning (NT) den 16 augusti 2017. Klicka på länken nedan för att läsa den intressanta historien om hur barnkoloniverksamheten växte fram i Sverige, vilka pionärerna var och hur framgång skapades i Tulka. Så småningom växte verksamheten och Tulka barnkoloni blev för liten. Det var då Barnens ö på Väddö startades.....
Sveriges första barnkoloni startades i Tulka
Tulka gamla skolhus är ursprungligen en samlingslokal för den tidigare Pingstförsamlingen i Tulka. Huset som ägs av Tulka byamän flyttades från en plats längre ned i byn, till dess nuvarande plats, när den började användas som skola. Skolan är sedan länge nedlagd och huset används idag som allmän samlingslokal i Tulka, t ex till vägsamfällighetens årsstämmor. Huset går att hyra, hyran är 500 kr per hyrestillfälle. Om du vill hyra lokalen för något ändamål, skriv ett mail till: info@tulka.org
När Göran Eriksson i Tulka by, upphörde med att vara mjölkbonde, skrev Sara Borg en artikel i Norrtelje Tidning (NT) den 14 november 2016 och Lennart Romert, permanentboende i Tulka by dokumenterade den sista mjölkningen den 19 oktober 2016. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer.
Den siste mjölkbonden i Tulka slutar
Det finns en släktforskarförteckning över de cirka 1600 Tulkabor som historiskt bott i Tulka. Det kan dock finnas en del felaktiga uppgifter, så använd inte detta underlag i er egen släktorskning! En del av förteckningen är avstämd med Jan-Olof Ivarsson i Kovringshålet. Jan-Olof är den som vet det mesta om byarna i Häverö.
Historisk personförteckning från Tulka by